האם מותר להקצות חדרי מדרגות במקומות ציבוריים כחדרי עישון? האם מותר לעשן בחדרי המדרגות?

לא!

בחוק למניעת עישון יש התייחסות מפורשת לעישון בחדרי מדרגות רק לגבי מקום ציבורי מסוג אחד – בפרט 14 לתוספת לחוק – "חדר או אולם הפתוחים לציבור בבנק, בבית דואר או בסוכנות דואר או במקום אחר המשמש לקהל, לרבות חדר מדרגות ומעבר..", אך גם באופן כללי – חדר מדרגות אינו עומד בהגדרה של חדר עישון. על חדר עישון להיות נפרד לחלוטין, שהעישון בו אינו מהווה מטרד לחלקים האחרים של המקום ובעל סידורי אוורור תקינים.
כמו כן מעצם הגדרתו, חדר עישון משמש מעשנים בלבד, ולא מעשנים מן הסתם לא ייכנסו ולא ירצו להכנס אליו.

בחדר מדרגות משתמשים מעשנים וגם לא מעשנים, הוא לא נפרד לחלוטין, העישון בו מהווה מטרד לחלקים אחרים של המקום והוא לא בעל סידורי אוורור תקינים.

ואם הסבר זה אינו משכנע מספיק – בית המשפט אמר את אותם דברים בפסק דין תקדימי.
בפס"ד קסם מילניום נגד מיקדן ספנות בנקבע כי העישון אסור בחדרי מדרגות, ואסור להקצותם כחדרי עישון, אפילו אם יש כמה חדרי מדרגות באותו בניין!

לפיכך – הקצאת חדרי מדרגות כחדרי עישון או עישון בחדרי מדרגות אסורה. הנהלת מקום ציבורי שמקצה חדר מדרגות כחדר עישון עוברת על החוק, ואדם המעשן בחדר מדרגות (גם אם יש שלטים המתירים את העישון במקום) עובר על החוק, אפילו אם הנהלת המקום הקצתה את חדר המדרגות כחדר עישון.
אם מעשנים בחדרי המדרגות במקום עבודתכם או בקניון או בכל מקום ציבורי אחר, פנו להנהלת הבניין ודרשו ממנה לאסור עישון בחדרי המדרגות.
אתם יכולים לכתוב מכתב או לגשת פיזית להנהלת הבניין. בכל מקרה צריך לצטט את הסעיפים הרלוונטיים בחוק.
קודם כל בחוק עצמו:
סעיף 1 – איסור עישון.
סעיף 2 – קביעת שלטים.
סעיף 2א – חובת המחזיק של מקום ציבורי – מניעת עישון.
סעיף 2ב – איסור הצבת מאפרות.
סעיף 5 – אחריות נושא משרה בתאגיד שהוא המחזיק של מקום ציבורי – הכוונה היא בעיקר למנכ"ל הבניין.
סעיף 8 – סמכות מפקח או סדרן לדרוש זיהוי. המחזיק של מקום ציבורי רשאי למנות סדרנים לאכיפת החוק בשטח המקום.
ובתוספת לחוק מפורטים המקומות הציבוריים שאסור לעשן בהם. מצאו את הסעיף המתאים – מקום עבודה, קניון וכיוב' וצטטו אותו גם כן.
נוסף על כך – צרפו גם את פס"ד קסם מילניום נגד מיקדן ספנות שקובע כי הקצאת חדרי מדרגות כחדרי עישון אינה חוקית.
ראוי לציין שישנן הנהלות של בניינים שלא רק אוסרות עישון בשטח המקום, הן גם נותנות קנסות לאנשים שעובדים במקום ומעשנים היכן שאסור.
עם מקומות אלו נמנים מגדלי עזריאלי בת"א והבורסה ליהלומים ברמת גן.
הכנסו ללינק של הבורסה ליהלומים
הראו הודעות אלו למנכ"ל הבניין.

אם הנהלת הבניין מסרבת לאכוף את החוק בחדרי המדרגות – שלחו טופס תלונה על הבניין לגורמים הרלוונטיים ברשות המקומית. את פרטי ההתקשרות של הגורמים הרלוונטיים ברשות המקומית תוכל למצוא בדף פרטי הרשויות של אתר אוויר נקי.
כמו כן ניתן להגיש תביעה קטנה או תביעה ייצוגית נגד הנהלת הבניין. פרטים תוכלו למצוא באתר אוויר נקי תחת הקטגוריה "תביעות".

הקצאת חדרי מדרגות כחדרי עישון היא עוד מניפולציה בשורה של מניפולציות שבעלי מקומות ציבוריים עושים באפשרות שניתנה בחוק למניעת עישון להקצות חדר עישון במקום ציבורי.
בעלי מקומות ציבוריים רבים עושים שימוש לרעה באפשרות שניתנה להם להקצות חדרי עישון ומקצים חדרי עישון שאינם עומדים בדרישות החוק, למשל: בבתי אוכל – חדרי עישון שגדולים מרבע משטח המקום, או שהחדר נשאר עם דלת פתוחה, או שמדובר באקווריום ללא תקרה. כנ"ל בקניונים. בבנייני משרדים מקצים את חדר המדרגות כחדר עישון, בניגוד לחוק. ישנם מקומות שבהם מערכת מיזוג האוויר משותפת לחדר העישון ולשאר החלקים במקום. ובכלל – גם אם חדר העישון הוא כביכול תקני, אם כל מה שמפריד בינו לבין שאר החלקים במקום היא דלת, ההפרדה איננה הרמטית מכיוון שהדלת לא אוטמת לגמרי, וממילא היא נפתחת מדי פעם, והעשן חודר לחלקים שבהם אסור לעשן.
ולכן עמותת אוויר נקי סבורה שחשוב לבטל את האפשרות להקצות חדר עישון בכל המקומות הציבוריים, וכי צריך להפעיל לחץ על משרד הבריאות ע"מ שיבטל אפשרות זו בחוק למניעת עישון.
עמותת אוויר נקי כבר שלחה בקשה לגורמים הרלוונטיים במשרד הבריאות בעניין זה, ואף ניסחה הצעת חוק שבאה לבטל את חדרי העישון, ואנחנו מבקשים את עזרתכם בלחץ על משרד הבריאות לתמוך בהצעת החוק.
אנא שלחו מכתב לגורמים הרלוונטיים במשרד הבריאות ודרשו לבטל את אפשרות הקצאת חדרי העישון במקומות הציבוריים.
את פרטי ההתקשרות של הגורמים הרלוונטיים במשרד הבריאות ניתן למצוא בדף פרטי הרשויות של אתר אוויר נקי.

האם התשובה הזו עזרה לך? כן / לא

התגובות סגורות