כתב תביעה

כאן תוכלו למצוא כתב תביעה לדוגמא שאנו מציעים כמסמך התחלתי אותו ניתן להתאים לפי המקרה שלכם.

כתב תביעה – תובע יחיד
כתב תביעה – מספר תובעים

אנו מתירים את השימוש בכתב התביעה לכל המעוניין. יש לשים לב שמדובר בכתב תביעה המתאים לסיטואציה מסוימת המתוארת בו, והוא נועד אך ורק לשם מתן המחשה כיצד בנויה תביעה שכזו. יתכן ויהיו סיטואציות שונות המקימות זכות תביעה, ולפיכך יש להתאים את כתב התביעה לסיטואציה הספציפית.

יש לתת את הדעת לעניינים הבאים

1. שימו לב: כתבי התביעה מותאמים למצב כיום – לאחר כניסת התיקון לחוק לתוקף.

2. כתב התביעה אינו צריך להיות ארוך יתר על המידה. עליו להכיל את פירוט העובדות המקימות את עילת התביעה, הפרות החוק (חוסר בחדר עישון נפרד, אי תליית שלטים וכו'), וכן את הסעד המבוקש (הפיצוי אותו אתם דורשים).

3. סכום התביעה: עבור חשיפה חד פעמית עד כה נפסקו סכומים של עד 5,000 ש"ח לאדם. עם זאת, לדעתנו, לאחר כניסת התיקון לחוק לתוקף (תיקון שמטיל את האחריות למניעת העישון על המחזיקים של מקום ציבורי ומעלה בהרבה את הקנסות על הפרת החוק), ולאחר שעברו כבר כמה שנים מאז נכנס התיקון לחוק לתוקף, יש מקום להעלות את סכום התביעה ל- 10,000 ש"ח לאדם, תלוי בחומרת המקרה. עלות האגרה – 1% מסכום התביעה, עם מינימום של 50 ש"ח, כך שההפרש בעלות האגרה בין תביעה בסך 10,000 ש"ח לבין תביעה על סכום של 5,000 ש"ח ומטה הוא בסה"כ 50 ש"ח. במידה ומדובר בחשיפה נמשכת או החוזרת על עצמה לאורך זמן, ניתן להעלות את הסכום שייתבע, בהתאם לחומרת המקרה, זמן החשיפה ואורך התקופה עליה מדובר. יצוין, כי בית המשפט קבע, בפסק דין אופיר נ. רוזטי, מיום 30.8.07, כי ראוי לשקול חיוב נתבעים בתביעות העוסקות בעישון כפוי בפיצויים עונשיים. זאת בסכומים גבוהים באופן ניכר, בגבול הסמכות של בית המשפט לתביעות קטנות – 33,800 ש"ח – ואף בסכומים גבוהים יותר אם התביעה תוגש לבית משפט השלום. וזאת, כדברי בית המשפט "…ככל הנדרש להשרשה אפקטיבית של האיסור, ותוך איזון מידתי של כלל הנסיבות והאינטרסים הרלבנטיים". במקרה הקונקרטי, בית המשפט החליט שאין מקום לחיוב בפיצויים עונשיים בסכום גבוה, משום שהתובע תבע רק 3,000 ש"ח, ומשום שהנתבעת שינתה בינתיים דרכיה והקפידה על קיום החוק ומניעת העישון בתחומה. לכן, ניתן לשקול הגשת תביעה בסכומים גבוהים יותר מהמומלץ לעיל, במידה ומדובר בהפרה בוטה המראה על חוסר כוונה לכבד את החוק.

4. ניתן להוסיף מספר תובעים כמספר האנשים שנפגעו מן העישון הכפוי באותה הסיטואציה. כך, אם ישבו שלושה אנשים במסעדה, אין צורך להגיש שלוש תביעות נפרדות, וניתן לתבוע יחדיו באותו כתב תביעה, כאשר כמובן סכום התביעה הכולל הוא הפיצוי לאדם מוכפל במס' התובעים. אם סכום התביעה הכולל עובר את סכום התביעה המקסימלי המותר בבית משפט לתביעות קטנות (כיום 33,800 ש"ח), התביעה תוגש לבית משפט השלום.

5. אין לרשום כנתבעים את השם המסחרי של המקום הנתבע ("קפה סבבה", "הכי קפה" וכו'), אלא את השם המשפטי של המקום,ז"א את שם החברה (למשל, "סבבה מסעדות בע"מ"). לבתי עסק רבים יש שם משפטי מסוים אולם שם מסחרי אחר. לכן, חשוב לרשום כנתבע את השם המשפטי יחד עם מספר הח.פ (חברה פרטית) שהוא למעשה מספר תעודת הזהות של החברה (או מספר הע.מ. – עוסק מורשה). פרטים אלו נמצאים לרוב על הקבלה/חשבונית של בית העסק. כדי להיות בטוחים בשם העסק על פי מספר החברה שרשומה על הקבלה, הקלידו את המספר באתר רשם החברות – איתור חברה וקבלו את פרטי החברה.

6. התביעה תוגש, במידת האפשר, לא רק נגד בית העסק אלא גם נגד נושאי המשרה בו – וזאת לפי סעיף 5 לחוק למניעת עישון שמטילה את החובה למניעת העישון במקום, לאי הצבת מאפרות ולקביעת שלטים לא רק על בית העסק כעסק, אלא גם על "נושאי משרה בתאגיד שהוא המחזיק של מקום ציבורי" כלומר מנכ"ל, מנהל אגף כ"א, דירקטורים, בעלי מניות.
את נושאי המשרה בחברה ניתן לאתר בהפקת נסח חברה מאתר רשם החברות.

7. במידה ובית העסק (בית הקפה או המסעדה למשל) אינם מאוגדים בתור חברה בע"מ, אלא מדובר באדם פרטי שמפעיל את המקום, יש לתבוע אישית את הבעלים.

8. אם קיימות נסיבות רפואיות מיוחדות כגון אסטמה וכו', כדאי לציין זאת בכתב התביעה ולהציג אסמכתאות רפואיות לכך. אולם, יש לציין שהדבר אינו קריטי ואנשים זכו בסכומי פיצוי גבוהים ללא כל קשר לבעיות רפואיות ספציפיות. אין צורך בהוכחת נזק, אבל אם ניתן להוכיח נזק – הפיצוי יהיה גבוה יותר.

9. במידה וניתן, חשוב לאסוף אסמכתאות שיחזקו את תביעתכם ולהביאם לדיון בבית המשפט. למשל צילום של המקום שבו נראות מאפרות על השולחות, צילומי קירות שמראים שאין שלטי עישון וכו', צילום של לקוחות או עובדים המעשנים במקום. חשוב מאוד שהמעשנים ייראו על רקע שממנו ניתן לזהות את המקום הספציפי, ע"מ שבעלי המקום לא יוכלו לטעון שמדובר במקום אחר. כמו כן, אם הייתם עם עוד אנשים, מה שקורה בדרך כלל, ניתן ורצוי להביאם כעדים למה שהתרחש.

10. יש לצרף כנספחים לכתב התביעה את פס"ד אופיר ואת פס"ד פלד, המצוטטים בגופו.

התגובות סגורות