נזקי העישון הכפוי

שאלה שחוזרת על עצמה רבות מפי אזרחים שאינם מודעים לנזקי העישון הכפוי היא "יש כל כך הרבה בעיות הקשורות לזיהום אוויר הגורמות למחלות, מדוע להילחם במעשנים ובעישון הכפוי?".

אכן, זיהום אוויר הוא סוגיה הכוללת בעיות רבות, חלקן חמורות יותר. אך המחשבה כי עישון כפוי לא נתפס כבעיה חמורה המצריכה טיפול מראה על חוסר מודעות לנזקי העישון הכפוי. הדברים הבאים נועדו להעשיר את מאגר הידע שלכם בנוגע לנזקים הנגרמים לכם כשאתם מאפשרים לאנשים לעשן בקרבתכם וכשאינכם דורשים מבעלי מקומות ציבוריים לאכוף את החוק, על מנת שתוכלו לנשום אוויר נקי ולא מזוהם בעשן סיגריות.

עישון כפוי (או עישון פאסיבי) הוא מושג המתייחס לחשיפת אדם לעשן טבק שלא על ידי שאיפתו מרצון על ידי עישון אלא על ידי הימצאותו של העשן באוויר בגלל עישון על ידי אנשים אחרים.
העשן המתמר מסיגריות בוערות או מפיותיהם של המעשנים מכיל כ-4,000 כימיקלים שונים, כ-350 מהם רעילים מאוד וכ-40 ידועים כמסרטנים. מה אדם מעשן מכניס לגופו (וגם אנחנו כשאנו עומדים לידו)? בין החומרים ניתן למצוא ניקוטין – סם ממכר המשפיע על מערכת העצבים, חד תחמוצת הפחמן – גז הפוגע באספקת החמצן לרקמות הגוף ולריאות, פורמלין – חומר משמר, זפת, ציאניד – רעל, אצטון – חומר ממיס שקיים במסירי לק לציפורניים ובחומרי פלסטיק, ארסן ואמוניה – רעלים, נפטלין – חומר חיטוי ושימור של בדים מפגיעת עש, D.D.T – קוטל חרקים, בוטאן – גז הצתה שבין השאר נמצא במצתים, פולוניום 210 – איזוטופ רדיואקטיבי, בנזיפירן ופנולים – נגזרות כימיות של נפט הידועים כחומרים מסרטנים. הראשון גורם לשינוי מבנה הדי.אן.אי ולהווצרות תאים סרטניים והשני הורס את הריריות המרפדות את קנה הנשימה. וזו רק רשימה חלקית ביותר. מספיק, נכון?
העשן אליו נחשף מי שסובל מעישון כפוי מכילים פי שתיים ניקוטין וזפת, פי שלוש בנזפירן ופינולים, ופי חמש פחמן חד-חמצני ויותר חומרים מסרטנים, בהשוואה לעשן העיקרי אותו שואף המעשן עצמו. למרות העובדה שהעשן מתמר לאוויר, אדם שנמצא בקרבתו של המעשן ישאף לגופו כמות חומרים כימים ורעילים הדומה לזו שתוכנס לגופו של המעשן עצמו ובכך יהפוך המעשן הכפוי למעשן לכל דבר וזאת בניגוד לרצונו. משמע, נזקי העישון הכפוי דומים לנזקים הבריאותיים הנגרמים לאדם מעשן. הדבר בולט במיוחד כשמדובר במקומות סגורים בהם נמצאים מעשנים רבים כפאבים, ברים, מועדונים ועוד, שם תחלופת האוויר היא נמוכה. מחקרים מראים כי זיהום האוויר בפאבים גבוה עשרות מונים מאשר הזיהום הנגרם בכביש סואן.
הנזקים העלולים להיגרם למי שנחשף לעישון כפוי כוללים מחלות כגון סרטן הריאה, סרטן הלוע, סרטן הגרון, סרטן המעי הגס, סרטן שלפוחית השתן, סרטן הכליה, סרטן הלבלב, סרטן צוואר הרחם וכן מחלות לב, שבץ מוחי ועוד (לסקירה על מקצת המחלות לחץ כאן). מחקרים מראים שעישון כפוי מגביר את הסיכון למחלת לב ובסרטן הריאה בכ-30 אחוז! להזכירכם, רשימת המחלות החלקית הזו, אינה מנת חלקם של מעשנים בלבד, אלא גם אתם, שנחשפים לעישון כפוי, בעבודה, במקומות הבילוי, בביתם, נחשפים באופן מדאיג לאותן מחלות.

למידע נוסף:

  • סקירה כללית על מחלות העלולות להיגרם עקב חשיפה לעשן הסיגריות – מאת ד"ר יואב הילטש.
  • קיראו מאמר מטעם האגודה למלחמה בסרטן המסביר את הסיכון הבריאותי הקיים מחשיפה לעישון כפוי.
  • מאתר Starmed – "עישון פאסיבי ונזקיו"

התגובות סגורות