בעיר שלי העירייה לא אוכפת את החוק למניעת עישון במקומות ציבוריים. מה ניתן לעשות?

לצערנו עירך אינה היחידה שאינה אוכפת את החוק למניעת עישון או אוכפת בצורה דלה ולא רצינית.
הבעיה היא לא עירונית אלא כלל ארצית.
סעיף 6א(א) לחוק למניעת עישון קובע: "ראש רשות מקומית יסמיך עובדים ברשות המקומית כמפקחים לעניין חוק זה."
מדובר בהסמכת פקחים לאכיפת החוק למניעת עישון ממצבת הפקחים הקיימת, ולא בתוספת פקחים. וכך, בנוסף לשאר המשימות של הפקחים, הם צריכים גם לאכוף את החוק למניעת עישון.
הבעיה היא שראשי הרשויות שמים את אכיפת החוק למניעת עישון במקום נמוך בסדר העדיפויות, אם היא בכלל נמצאת בסדר העדיפויות, וזאת למרות הקנסות הגבוהים שאמורים להוות תמריץ כלכלי.
בנוסח המקורי של ההצעה לתיקון מס' 2 לחוק של ח"כ גלעד ארדן משנת 2007, הסעיף המקורי באשר לפקחים קבע: "שר הבריאות, בהתייעצות עם שר הפנים, יסמיך עובדי רשויות מקומיות כמפקחים לענין חוק זה, שעיסוקם העיקרי הוא מניעת עישון, וכן יקבע את מספר המפקחים בכל רשות מקומית, והוא רשאי לעדכנו מעת לעת."
המשמעות של סעיף זה היא שמדובר בתוספת פקחים, בנוסף למצבת הפקחים הקיימת, שפקחים אלו יהיו ייעודיים לפיקוח על החוק למניעת עישון, ושלא ראשי הרשויות מחליטים אם וכמה פקחים להסמיך לצורך החוק, אלא ההחלטה מוכתבת מלמעלה, משר הבריאות, שקובע את מספרם בכל רשות ורשות, ורשאי לשנות את המספר, בהתאם לציות לחוק.

הסעיף לא התקבל בגלל התנגדות של פקידי האוצר, בתואנה תמוהה שהדבר מצריך תקציב.
והרי:
קנס אחד לבעל מקום ציבורי על אי מניעת עישון הוא 5,000 ש"ח,
קנס אחד לבעל מקום ציבורי על חוסר שילוט או שילוט לא תקני הוא 5,000 ש"ח,
קנס אחד לבעל מקום ציבורי על הצבת מאפרות (אמיתיות או מאולתרות) הוא 1,000 ש"ח,
קנס אחד לאדם שנתפס מעשן במקום ציבורי הוא 1,000 ש"ח.

ב-2 דו"חות לבעל עסק על אי מניעת עישון פקח אחד מכסה את המשכורת החודשית שלו, ואף מעבר לכך. וכמובן שפקח אמור לתת הרבה יותר דו"חות במהלך חודש שלם, דבר שמכסה הוצאות נוספות כמו דלק למשל.

מעבר לכך – הוכח שבמדינות שאכפו את החוק למניעת עישון במקומות ציבוריים, ירד שיעור האשפוזים כתוצאה מהתקפי לב בשיעור ניכר, דבר שכמובן מקטין את הוצאות הבריאות.

התפרסמו על כך כמה מחקרים וכמה כתבות. לדוגמא:

ב-Y-NET: שנה לחוקי העישון באירופה: ירידה בהתקפי הלב
ב-NRG: מחקר: פחות עישון בציבור פחות התקפי לב

אז איפה ההיגיון של משרד האוצר שמביע התנגדות לתוספת פקחים לאכיפת החוק למניעת עישון? ומדוע בכלל פקידי האוצר מחליטים על מדיניות ועוד בנושא בריאות? מה הם מבינים בבריאות?

אז מה ניתן לעשות למען אכיפת החוק למניעת עישון במקומות ציבוריים?
לכתוב מכתבים לגורמים הרלוונטיים במשרד הבריאות ובמשרד האוצר וללחוץ עליהם לתקן את החוק למניעת עישון במקומות ציבוריים כך שיתקבל הסעיף המקורי – ששר הבריאות הוא זה שימנה פקחים ייעודיים לצורך אכיפת החוק למניעת עישון ויקבע את מספרם בכל רשות ורשות.
בנוסף – לשלוח תלונה ספציפית על כל עירייה שלא אוכפת את החוק. למשרד הבריאות ולמבקר המדינה.
את פרטי ההתקשרות של הגורמים הרלוונטיים במשרד הבריאות ובמשרד האוצר ושל מבקר המדינה ניתן למצוא בדף פרטי הרשויות של אתר אוויר נקי.

האם התשובה הזו עזרה לך? כן / לא

התגובות סגורות